dimarts, 22 de gener del 2013

Encordades, dones fent el cim

El Cicle Violeta d'aquest mes l'hem volgut centrar en una temàtica poc comuna en el nostre àmbit com és la dona en l'esport i, concretament, en l'escalada i l'alpinisme, tradicionalment assignats en exclusiva al sexe masculí.
El documental "Encordades" ens va permetre conèixer un ventall ampli de punts de vista a través del testimoni de cinc generacions d'escaladores i alpinistes catalanes. Des de la iaia de 90 anys que despertà la seva passió per la muntanya formant part de les Guies d'un Agrupament Escolta, i enfrontant-se habitualment amb la menystinença dels homes i el menyspreu d'algunes dones de l'època. Passant per les dues primeres catalanes que en els anys 80 culminaren cims de més de 8000 metres a l'Himalaya i que denunciaren trobar-se soles davant el projecte: ningú va creure en elles ni les va voler esponsoritzar pel sol fet de ser dones. Per poder fer realitat aquest repte van haver de finançar-se elles mateixes l'expedició. Per sort, no es van aturar ni van perdre la il·lusió i acabaren marcant una important fita en l'alpinisme femení i català.
Finalment, les últimes generacions, molt més tècniques, s'han trobat una important part del camí desbrossada, però no del tot. Concretament, la nostra ponent Ester Sabadell, confessa que ella ho ha tingut molt més fàcil gràcies a la valentia de moltes pioneres. Tanmateix, reconeix que les actituds masclistes hi són presents i que, malauradament molt sovint, comencen en una mateixa, reflex de l'educació androcèntrica rebuda. A més, treballant amb l'equip de "Al filo de lo imposible" o actualment, en el cos de bombers de la Generalitat, esferes generalment fora de l'abast femení, sovint sent el pes del masclisme i la necessitat d'escapar-hi. No obstant, ella sempre posa per davant el seu amor per la muntanya i la passió pel que fa, superant així les barreres que ens imposa el patriarcat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada