divendres, 21 de novembre del 2014

28 de novembre. Cercant l'escletxa: quan es decideix trencar amb el maltractament

Amb motiu del dia internacional de la No violència contra les dones, organitzem una activitat conduïda per una treballadora d'un recurs d'acompanyament i recuperació de dones en situacions de violència masclista.

Quan les dones que pateixen una situació de violència de gènere decideixen posar-hi fi, comença un camí desconegut i gens fàcil. De cop i volta, han de deixar-ho tot enrere i començar de nou. Amb moltes mesures de seguretat, emprenen una fugida precipitada cap a una nova vida. Just són els moments de major patiment d'aquestes dones però també, els més esperançadors, perquè és quan trenquen amb la violència i passen pàgina. Una treballadora d'un centre que acompanya aquestes dones ens explicarà el seu relat, des de moltes perspectives: la dona, les institucions, ...


dijous, 30 d’octubre del 2014

Akelarre, cafeta feminista 31 d'octubre

Demà divendres 31 d’octubre, celebrem la nit de les bruixes amb un Akelarre!

Serà una cafeta feminista amb la que volem homenatjar a les bruixes,  dones que van anar a contracorrent: “l’heretge, la curandera, la muller desobedient, la dona que s’anima a viure sola, la dona que enverinava el menjar de l’amo i inspirava als esclaus a rebel·lar-se.” Dones rebels amb el feudalisme i que la cacera de bruixes va voler fer desaparèixer per a instaurar una divisió patriarcal del treball. Són subjectes que encara perduren en les lluites socials.

La cafeta començarà a les 22h. L’espai estarà decorat per l’ocasió, i posarem una exposició dedicada a algunes bruixes del Baix Llobregat de les què hem trobat documentació. Podreu tastar els còctels màgics que prepararem amb pocions de serp, rata i troll. Hem preparat una punxada amb els temes més festius però també els més terrorífics, en què posarem molta música de grups amb noies, cantants i/o instrumentistes.

Serà al Casal Okupat Autogestionat La Llavor (c/Arquitecte Moragas, 2).

No us oblideu el barret de bruixa, l’escombra, el gripau o qualsevol altre complement!




La cacera de bruixes ha estat present en tots els territoris. A la nostra comarca, va ser molt important en un moment en què el feudalisme anava desapareixent i s’instaurava un nou sistema amb un desplegament brutal de la violència. Molta d’aquesta, va ser dirigida cap a les dones. En un període de redefinició de les relacions de producció i reproducció i les relacions de gènere, les dones que no s’adaptaven al nou rol que el capitalisme patriarcal forjava, van ser perseguides. En la transició del feudalisme, les dones van patir una degradació social. La cacera de bruixes té relació amb el desenvolupament d’una nova divisió sexual del treball, de la devaluació i femininització del treball reproductiu, i el control del cos de les dones per a controlar els recursos.

A la societat medieval, moltes tasques realitzades per les dones es feien en cooperació entre ells, i les relacions col·lectives prevalien a les familiars. El treball de les dones era, per tant, una font de poder i protecció, una base d’una intensa socialitat i solidaritat, i una autodefensa col·lectiva ferma davant dels homes. Les bruixes, amb els seus coneixements, actuaven en una estructura comunitària de cura i control sobre el cos i la salut. Sabeu que a alguns països, com Sudàfrica i Brasil, ha retornat la cacera de bruixes? Que a molts indrets hi ha moltíssimes treballadores pobres definides com a bruixes?


Us recomanem la lectura del Calibán y labruja, Silvia Federici.


Us presentem algunes de les bruixes del Baix Llobregat: Na Godaia, endevina; N’Elicsèn Godalla, conujuradora; Na Catalana, conjuradora, Blanca Bardiera, curandera, i Na Marçala, sortillera.

Vaga de totes 22 d'octubre

Aturades, precàries, mestresses de casa, treballadores domèstiques, migrants sense papers, jubilades… T'imagines una vaga de totes?

Amb aquesta frase es presenta la iniciativa Vaga de totes. Si les vagues laborals permeten la força de treball fer-se forta en l'àmbit de la producció mercantil, les feines que el patriarcat ens assigna a les dones també necessiten eines de lluita. Per a visibilitzar-se i encetar debats que han de ser centrals. Com ens cuidem? Com repartim les feines de cura? Com podem les dones estan discriminades en el món laboral assalariat?

Volem la Vaga de totes...

Perquè les feines que són més imprescindibles surtin dels espais ocults i perifèrics i ocupin un lloc central en la nostra manera de veure el món i l'economia. 
Perquè les activitats quotidianes que fem les dones en el nostre dia a dia són les que donen vida a la vida, i sense elles no hi hauria cap altre tipus de treball o de producció. 
Perquè tot el sistema capitalista funciona perquè no s'encarrega de les persones, i no reconeix ni remunera les feines domèstiques de les dones.
Perque les llars han de deixar de ser una esclavització de les dones i perquè el suport i la interdependència sigui la forma en què ens relacionem les persone en tots els àmbits. 
Perquè aquesta desvalorització dels treballs feminitzats també s'estén a l'àmbit del treball assalariat, en què les dones participem menys i amb pitjors condicions laborals i salarials.
Perquè l'ètica de les cures no ha de ser conservadora sinó transformadora. 
Perquè hem de fer visibles els treballs que fem les dones sempre, i ara més que mai!

Us convidem a assistir a la manifestació el dimecres 22 d'octubre a les 19h a la plaça Catalunya de Barcelona. 

Nosaltres, com a col·lectiu, ens hem adherit al manifest de Vaga de totes .


divendres, 26 de setembre del 2014

Teixint xarxes violeta



El passat 20 de setembre vam tenir la sort de compartir una tarda amb June Fernández, directora de la revista feminista on-line Pikara Magazine. Durant més de dues hores la June ens apropà a aquest projecte, que nasqué el 2010, resultat de les inquietuds d’unes periodistes cansades de la precarietat i la infravaloració de la professió en els mitjans generalistes.
Pikara és una revista que tracta de temes d’actualitat des d’una visió de gènere, però també amb un toc de frescor i humor, abolint la imatge que les feministes som unes amargades. Ens presentà el segon número editat en paper, amb molts més continguts i nova maquetació. I repassà alguns dels articles que s’hi presenten com ara les relacions sexo-afectives entre persones amb diversitat funcional, les agressions sexuals “normalitzades”, les heroïnes de cinema que usen la violència com a venjança enfront d’agressions masclistes, o les noves cantants feministes de la música llatina, entre altres. Finalment, amb un toc d’humor, però no menys reivindicativa, ens mostrà la cançó “Oda a Gallardón”, del videoblog “El Conejo de Alicia”. 

La June presentant-nos el projecte de Pikara Magazine.
  

Posteriorment s’obrí un debat dinàmic moderat per la ponent on es tocaren temes molt diversos: el sentiment dels homes respecte la posició com a “agressors” en què els situa el patriarcat, o la demanda que s’escrigui de problemes quotidians de les dones més grans. S’acabà amb una kafeta feminista i un molt bon gust de boca per haver, entre totes, teixit un cop més xarxes violeta.
  

Moment del debat on hi participaren activament gran part de les assistents.
  






dimecres, 17 de setembre del 2014

Presentació Pikara magazine


Cicle Violeta torna a agafar embranzida per encetar una nova temporada en un nou espai: el Casal Okupat i Autogestionat La Llavor. I comencem fortes: 

Aquest dissabte 20 de setembre a les 18h xerrarem amb la directora de la revista on-line Pikara Magazine, June Fernández, que aprofitant la sortida del segon número en paper, vindrà a presentar-nos aquest projecte i a compartir amb nosaltres un col·loqui feminista.

Com ella mateixa es descriu, June és periodista, activista feminista i antirracista, entre altres -istes. Ha treballat per mitjans generalistes (El País) i especialitzats (Frida, Emakunde...). Precaritzada i cremada, va fracassar en l'intent de descansar de l'anomenat periodisme actiu. Pikara Magazine fou el resultat del síndrome d'abstinència. Actualment es poden trobar articles seus en el diari Diagonal, on té el blog Mari Kazetari (periodismo de gafas violeta).

Per si voleu donar-hi un cop d'ull... val molt la pena!!
http://www.pikaramagazine.com/
https://www.diagonalperiodico.net/blogs/june



A més, després del col·loqui hi haurà kafeta feminista i autèntics crêpes bretons, vegans i no vegans... I alguna sorpreseta més... 


C/. Arquitecte Moragas, 2 (al costat de la Renfe i del parc Fondo d'en Peixo), al Prat de Llobregat.

divendres, 20 de juny del 2014

26 i 27 de juny: La menstruació serà feminista o no serà!

Cicle Violeta retornem! Amb activitats dedicades al cicle menstrual, des d’una òptica de la salut i dels drets de les dones!



Divendres 27 de juny, 19h: TALLER "CICLE MENSTRUAL", a càrrec del col·lectiu Salut entre totxs. Serà un taller participatiu per a fomentar l’autoconeixement i la reflexió sobre el cicle menstrual.
Salut Entre Totxs és un col·lectiu que sorgeix de la voluntat  de replantejar el concepte i el model de salut, que es coneix i practica en la nostra societat, des de la comunitat. compartim una visió de la salut transversal, autònoma, integral, solidaria, comunitària i autogestionada. 
http://salutentretotxs.wordpress.com/

I després, a partir de les 22h, CAFETA FEMINISTA: amb expo, punxadiscos feministes i còctels menstruals!! No us ho perdeu!

Prèviament, dijous 26 de juny, 20:30h: PASSI DE VÍDEO amb el documental "La luna en ti", sobre la menstruació. Sense ocultació, desmuntant tabús i reflexionant des d'una òptica transgressora i feminista. Comentarem els punts forts i dèbils del vídeo en un col·loqui posterior.
http://mariangelesalvarez.com/recursos/la-luna-en-ti/ 


LA MENSTRUACIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ! 

Cicle Violeta ens estrenem al Casal Okupat Autogestionat La Llavor del Prat de Llobregat! El passi de vídeo i el taller serà a la sala d’assemblees del Casal, i la cafeta feminista serà a l’espai de la cafeta.

Facebook:


diumenge, 16 de març del 2014

Bicicletada feminista



8 de març del 2014



DONA I BICICLETA
 El segle XIX, la bicicleta va contribuir molt a l’alliberament de les dones. Una dona anant en bicicleta és una imatge que va trencar amb els tòpics de fragilitat i docilitat que se’ls atribueix a les dones. També va ajudar a acabar amb la vestimenta conservadora: els corses i les faldilles pesades. Anant en bici, moltes dones van aconseguir llibertat i autonomia. Les dones aconseguir ser independents perquè van deixar de dependre dels homes per a moure’s i van poder accedir a un mitjà de transport que els va donar dret a la mobilitat. La bicicleta va trencar el seu aïllament. Permet prendre l'espai públic i participar en activitats col·lectives. Pedalem per l’alliberament!






DONA ACTIVISTA (KOP)
Dona i activista són dues paraules que haurien d’anar lligades ja que qualsevol ésser atacat, i la dona ho és, hauria de donar sempre una resposta. No obstant, tot i que el Prat és un dels indrets on, per sort, el teixit social és actiu, no sempre trobem aquest binomi. Tanmateix, si mirem enrere i comencem a fixar-nos en els moviments socials al Prat, ens adonarem que les dones hi han tingut una presència important i que aquesta ha anat en augment. Per això hem volgut aturar-nos un moment davant de l’antic KOP (kasal okupat del Prat), un lloc on l’activisme s’ensumava en l’aire, per recordar totes aquelles dones que, molts cops contracorrent i enfrontant-se als seus propis companys de lluita amb boques plenes de bones paraules però amb actituds patriarcals, han fet possible que avui ens trobem aquí, i també per aquelles que segueixen dempeus, resistint sense fatiga tot i les envestides del poder.



DONES OBRERES (Antiga fàbrica La Seda)
La industrialització al Prat arriba tardanament i no trobem les primeres fàbriques fins ben entrat el s.XX. Primer la Paperera (1917) i després La Seda (1925) oferiran a les dones la possibilitat d'accedir al treball assalariat fabril fora de les feines tradicionals que havien ocupat fins llavors com el comerç o el camp. La participació de les dones va ser especialment important en els inicis de La Seda, arribant des dels Països Baixos instructores especialitzades per formar la mà d’obra femenina que en aquells primers anys va ser del 60% de la plantilla, havent-hi diverses seccions ocupades íntegrament per elles, un fet que era habitual en el sector tèxtil des del s.XIX.

Aquesta presència femenina es va fer aclaparadora a totes dues fàbriques durant la Guerra quan els homes van ser mobilitzats per anar al front i es van encarregar de suplir els seus llocs a la rereguarda, un fet generalitzable a tota la indústria catalana. Aquestes dones que ja havien estat presents en les primeres vagues i reivindicacions del moviment obrer local en els anys de la República, van ser també les protagonistes de les col·lectivitzacions i indústries de guerra durant la Revolució del 36. La incorporació massiva de la dona a la fàbrica en cap moment va suposar una igualtat en els sous que sempre van ser molt inferiors als que percebien els homes per la mateixa jornada. Un fet que en molts sectors laborals continua sent una trista realitat.






DONES REPRESALIADES (Antiga presó - Ajuntament)
En aquesta cantonada durant molts anys va estar el dipòsit de detinguts del Jutjat Municipal o la popularment coneguda “presó del Prat”. L’espai tenia dues cel·les, una per homes i una per dones. És en la postguerra franquista quan es produeix el període de màxima repressió que va comportar l’habilitació d’altres espais de detenció com les seus de Falange, a la Rambla i Torre Muntadas, i el quartell de la Guardia Civil a l’autovia. Només en la dècada dels 40 van ser arrestades en aquest dipòsit un mínim de 120 dones, sent traslladades més d’una cinquantena fins a la presó de dones de les Corts que es trobava on actualment hi ha el Corte Inglés de Diagonal. Aquest espai ideat amb una capacitat per 100 persones va acumular l’any 1939 més de 2000 preses. Les condicions infrahumanes d’amuntegament i repressió les van patir en molts casos acompanyades dels seus fills.

Més de la meitat de preses pratenques ho van ser per robatoris als camps i l’estraperlo. Quasi totes elles eren vídues de guerra, tenien els companys a la presó i havien quedat excloses de treballar a les fàbriques i camps per la seva ideologia o simplement en estar estigmatitzades com a “dones de rojos”. La fam i l’escassetat de postguerra va ser molt més dramàtica per aquestes dones que van quedar soles al capdavant d’una família i es veien empeses a robar als camps per pura subsistència. 

La segona causa d’empresonament franquista va ser la militància política o sindical, castigada amb el màxim rigor pel règim i les condemnes més llargues. En les darreres dècades la major causa d’empresonament de pratenques es relaciona amb delictes contra la salut pública derivats del tràfic de drogues.






PROSTITUCIÓ (Antic prostíbul – Saboia)
El prostíbul més popular de la nostra història local ha estat Cal Saboia, una masia ubicada a la vora del riu, al final de la Rambla i el carrer Ignasi Iglesias, que va obrir l'any 1926 i va assolir un èxit immediat que va comportar el tancament de les altres quatre cases que existien al terme, gràcies a la seva ubicació discreta i allunyada del nucli urbà. La República va regularitzar l'establiment, però durant la Revolució del 36 els anarquistes van forçar, com arreu de Catalunya, el seu tancament al·legant que la prostitució atemptava a la dignitat de la dona treballadora. Més endavant, el franquisme va permetre la reobertura del negoci que va funcionar fins l'any 1956 en que el règim prohibiria la prostitució, tot i que continuaria funcionant clandestinament fins ben entrats els anys seixanta, regentat per una dona. La prostituta més coneguda, aleshores, va ser la Mallorquina. La prostitució al Prat de Llobregat està testimoniada des del segle XVI en diverses denúncies fetes contra veïns i veïnes davant les autoritats eclesiàstiques. Actualment, el club Top Models és l'únic testimoni 'oficial' d'aquesta realitat a la població, tot i que cal destacar que la rotonda d'entrada al Prat és un lloc on sovint s'ubiquen les 'prostitutes de carretera' assegudes en les seves cadires de plàstic fins que els controls policials les fan marxar. Exercir la prostitució no constitueix un delicte a l'Estat espanyol, però, paradoxalment, qui l'exerceix no té reconegut els seus drets. És per això que, tal dia com avui, volem reivindicar que es reconeguin i es respectin els drets, la dignitat i la capacitat de decidir de totes les dones treballadores del sexe, així com la seva legitimitat en exercir la prostitució com una activitat econòmica més, lliurement i sense l'explotació d'altres persones. Conseqüentment, condemnem la persecució social, policial i institucional a les prostitutes, ja que aquestes mesures no només no garanteixin una reducció de la demanda, sinó que afavoreixen el tracte ràpid i clandestí que comporta l'empitjorament de les seves condicions laborals. Combatem l'(hetero)Patriarcat i lluitem pel dret al nostre propi cos!





FEINES DOMÈSTIQUES (Mercat Plaça Blanes)
Agafem el Mercat com a símbol del que representa el desenvolupament de les feines domèstiques, associades a les dones. Una feina que tot i no estar considerada com a tal, implica una dedicació a jornada completa, es treballi o no també fora de la llar.

Es tracta de l’anomenat “treball de cures”, al qual se li dóna poc valor ja que culturalment es considera quelcom innat al rol femení, i com a tal, la dona és qui ha de tenir cura de casa seva i de les persones que hi viuen. Un treball no remunerat que és el que sosté el nucli familiar i, de retruc, tota la base social. Fins quan serem les precàries a la feina i a casa?

 
 

AVORTAMENT (antic Centre de Planificació familiar)
El 1977, es va inaugurar en uns baixos de la Carretera Marina el primer centre de planificació de l’Estat espanyol. La Carmina Balaguer i la Maruja Pelegrín, que coneixien les necessitats de les dones de classe obrera del Prat, van obrir aquest centre en la clandestinitat. La salut de les dones i el coneixement del propi cos van fer que les dones reivindiquessin la seva sexualitat i la seva decisió sobre la reproducció. La reforma de la llei de l’avortament del govern del PP suposa un atac masclista a les dones, que som plenament capaces de decidir sobre la reproducció. Capacitat que es torna a restringir a uns supòsits i a una tutela mèdica i legal. L’avortament no és cap delicte. És el nostre cos i la nostra decisió. Avortament lliure i gratuït!



 


DONA PAGESA (Masia)
Les feines del camp han tingut sempre una participació femenina de primer ordre, sobretot en els conreus familiars, tot i no haver estat gens reconeguda ni justament remunerada. Era tradicional en els camps pratencs que les dones s’encarreguessin de moltíssimes tasques necessàries durant tot el procés que va des de la preparació del camp per sembrar fins la collita, però on sobretot van ser protagonistes seria en la fase de distribució i venda dels productes.

En les dècades del 50 i 60 la producció agrícola del Delta va generar uns excedents que va afavorir un procés d’exportació espectacular. La denominada horta de Barcelona generava milers de tones de fruites i hortalisses que sortien diàriament en trens des de l’estació del Prat per ser distribuïts per tota Europa, o comercialitzades al mercat local i a Barcelona, primerament al mercat del Born i posteriorment a Mercabarna. Les feines d’encapsar i preparar els fruits per l’exportació, popularment conegudes com l’embarcament, es feia en grans porxos distribuïts per tot el Prat on la mà d’obra eren dones de totes les edats que treballaven en sèrie, en molt casos en jornades inacabables i condicions molt dures, especialment els mesos d’hivern.

La desaparició dels camps de conreu al Prat pel creixement urbanístic i sobretot per l’expropiació forçosa per fer grans infraestructures com el Port i l’Aeroport han deixat la pagesia en un punt de màxim risc de desaparició en una de les millors terres de conreu del món. Noves amenaces com Eurovegas, el creixement d’aquestes mateixes infraestructures i d’altres projectes especulatius amenacen amb fer desaparèixer per sempre la pagesia al Delta.



  
 
DONA I SALUT (CAP Disset de setembre)
Volem denunciar el sistema sanitari que pretén manipular, dominar i fer negoci de la salut i els processos fisiològics des de l’anticoncepció al naixement passant ara per la menopausa. Volem corregir, denunciant, intervenint… el biaix de gènere que hi ha en tota la medicina, i en general canviar el model d’assistència sanitària que hi ha actualment. Creiem que és fonamental oferir-nos recursos propis i alternatius, com grups d’autoajuda, d’autoconeixement, espais polivalents …, que ajudin a les dones a resoldre les influències negatives que els rols de gènere poden tenir sobre la salut mental i física. Volem que la salut de les dones sigui concebuda holísticament: tan física com mentalment, com en relació al mitjà -urbà o rural-, com al lloc social on es troba, com ecològicament… que se’ns consideri persones sense biaix de gènere.

També és un obstacle important que la poderosa indústria farmacèutica conjuntament amb certs professionals de la salut i mitjans de comunicació tinguin un gran poder per influir en les decisions que afecten la salut de les dones, i que les pròpies dones no siguin tingudes en compte. I que en els estudis de ciències de la salut se segueixi enfocant la salut pels paràmetres masculins i que a les dones gairebé només se’ns tingui en compte en tant que pits i aparell reproductor.


DONA MIGRANT (Barri - La Granja)
Voldríem homenatjar a totes aquelles dones que vénen i han vingut de fora, enfrontant-se a un nou país, a una nova cultura, a una nova llengua... Patint la doble discriminació de ser de fora i dona.

En primer lloc a aquelles filles d’Andalusia, Extremadura, Soria, Teruel, Cuenca, Galícia... que de ben petites o de més grans les van dur aquí, a guanyar-se les garrofes, a pujar 6, 7 o 9 fills, a mantenir una casa, a treballar com esclaves conservant sempre el somriure a la cara. Aquelles dones que s’explicaven les penes tot netejant les cases dels més rics, cuidant els fills dels altres, servint, tancades a la cuina...  I per la nit, esperar que el marit no tingui ganes de gresca... Aquesta ha estat la seva vida. Però ho han aconseguit, i a aquestes dones els hi devem el que som avui la societat catalana, sí, a la senyora Antonia, Lola, Mercedes, Charo, Leo, Carmen, Maruja... i un llarg etcètera. Som les filles d’aquestes dones, i amb el seu esforç ens han construït un món el qual l’hem d’aprofitar i millorar tot el que puguem, perquè els hi devem...

I en segon lloc, la reencarnació de l’esperit d’aquelles dones el trobem en les vingudes d’Àfrica, Sud Amèrica, Europa de l’est, la Xina... que es guanyen el pa cada dia per les seves famílies, treballant hores interminables en bars, restaurants, cuidant la gent gran, exercint la prostitució, en botigues... dones precàries que amb el seu esforç i il·lusió per una vida millor, ens ensenyen el valor de l’esperança de construir un món més just.




CURES (residència d’avis)
Les cures de les persones és un àmbit silenciós i invisible, que s’ha anat transformant en els últims anys sense canviar el seu eix bàsic: la desigualtat i la invisibilitat. La crisi de les cures posa en evidència la incapacitat social i política de garantir la sostenibilitat de la vida en la majoria de les societats occidentals. L’entrada de les dones al món laboral i el declivi de la família extensiva com a xarxa de suport han anat acompanyats d’una manca de col·lectivització o repartiment de les tasques de cures. Amb això, s’han incrementat les càrregues i responsabilitats de cura de les dones, amb un esforç invisible i no remunerat. I s’ha accentuat la marginació, solitud i vulnerabilitat de les persones amb autonomia restringida. Alhora, s’han mercantilitzat els serveis, essent sectors productius i laborals molt feminitzats, suposant una transposició de les feines de la llar al mercat sota uns mateixos paràmetres de desvaloració i precarització. Totes les persones som interdependents, i no sorgim com a “bolets”, la nostra vida s’ha de cuidar.



ART (Torre Muntadas)
Des dels anys '70, l'augment progressiu de dones matriculades a les aules de les diverses disciplines artístiques és un fet que, sembla, no té cap mena de repercussió al món laboral de l'àmbit cultural. Als museus de l'Estat espanyol, per exemple, no només el percentatge de l'obra de dones artistes correspon a un ridícul 13%, sinó que l'anomenat  'sostre de vidre' es sosté gràcies al 90% de les dones treballadores al servei d'una direcció artística que, en la majoria dels casos, és encapçalada per homes.

La invisibilització de les dones artistes, però, no és un tret diferencial de la nostra contemporaneïtat, és una evidència que s'ha perpetuat a llarg dels segles. Tant és així, que la història 'oficial' encara no es regeix per un estudi historiogràfic digne i just que atorgui el reconeixement que es mereix l'obra artística de moltes dones sense, encara, nom i cognoms als llibres d'història de l'art. D'altra banda, la representació del cos femení a les diverses manifestacions artístiques – sense oblidar els anuncis publicitaris – és i ha sigut banalitzat i cossificat, promulgant absurds cànons estètics i ètics que atempten violentament contra les dones. Davant d'aquesta situació de precarietat laboral i discriminació de la dona artista, així com la banalització del cos femení en l'art, reivindiquem la igualtat i l'equitat en el món cultural per tal d'assolir una societat més justa, doncs una cultura desigual que invisibilitza i menysprea a les dones.



EDUCACIÓ (Escola del parc)
L'escola sembla un lloc en el que la igualtat de gènere s'ha assolit gràcies al discurs de la "coeducació". Però no podem obviar que els centres escolars, tot i ser gestionats en gran part per dones, continuen mantenint postures masclistes, que sovint passen desapercebudes. Els continguts que es transmeten estan extrets del model de l'escola tradicional masculina. Els aprenentatges que es relacionen amb el rol femení es menystenen, no donant el mateix valor al fet d'aprendre a cosir que al d'aprendre a fer un circuit de llum amb una pila i quatre cables.

La llista d'exemples és interminable, passant pel gran nombre de personatges masculins que han aconseguit grans fites, enfront Marie Curie o Juana la Loca... Tampoc podem obviar els models, els valors i la forma de transmetre'ls, sovint amb un llenguatge purament masclista, en el que el tot està encabit en el sistema heteropatriarcal, establint com a base la família tradicional i obviant altres models familiars i realitats sexo-afectives. Les mestres, educadores, les famílies i les persones que participen de la vida escolar hem de reflexionar sobre totes aquestes coses, buscar respostes  a les mancances que encara avui en dia ens ofereix aquest model educatiu en relació al gènere.